Olika hindertyper

Det finns så otroligt många olika varianter av hindertyper och väldigt många roliga. Så därför tänkte jag ta upp några av dom här!
 
Kryss eller sax:
Ett enkelhoppat hinder då dom vinklade bommarna hjälper till att "rama in" hästen mer än ett hinder med bommarna tvärs över (haha, ni fattar vad jag menar).
 
Räcke:
Ett räcke är ganska så svårhoppat, då hästarna gärna "kryper" nära hindret innan dom hoppar av. Som då blir lättare att riva.
Räcken är väldigt vanliga att man tränar på.
 
Oxer:
Oxern hoppar man ifrån ett håll och är lättare för hästen att hoppa än ett räcke. Man kan ha en parallelloxer (båda dom översta bommarna, fram och bak, ligger på samma höjd) eller ett stigsprång (bommarna fram och bak är i olika höjder, främre bommen är i en höjd och bakre bommen är lite högre än den främre).
 
Trippelbarr:
Om man ska hoppa ett trippelbarr så har man tre hinderstöd på vardera sida och bommarna går i stegrande höjd, som i en trappa.
Det här hindret är lättare att hoppa än man tror, men man tycker ofta som ryttare att det är läskigt för att hindret är så långt.
Jag skulle vilja prova hoppa trippelbarr mera på ridskolan!
 
Svinrygg:
Som på trippelbarren, har man tre hinderstöd på vardera sida om hindret, men man kan hoppa den ifrån båda hållen. Då den främre och bakre bommen är i samma höjd och lägre än den mittersta bommen, som är högre än dom två.
Det ser alltså ut lite som en svinrygg ;)
 
Plank:
Istället för bommar har man "plankor" som sitter på hinderstöden.
Ett roligt hinder, men som vissa hästar kan vara rädda för och vill då inte hoppa det.
 
Mur:
En mur kan se olika ut. Vissa har lösa klossar som man staplar på varandra och som är lätta att riva. Klossarna är i trä och är inte tunga.
En annan variant av muren är att man har stora bitar som man lägger bredvid och på varandra för att få rätt höjd och längd på hindret. Till murdelarna har man två torn som hinderstöd.
Många egipage är nervösa för att hoppa muren och är osäkra på om hästen kommer att hoppa den eller inte.
 
Vattengrav:
På främre delen av vattenhindret finns det ett litet "hinder". Bakom hindret är det en lång grav full med vatten.
När du hoppar det här hindret och om du skulle råka trampar i vattnet när man hoppar det på tävlingsbanan, räknas det som en rivning och man får då 4 fel.
 
På OS i London hade dom vattengraven och om någon trampade i vattnet, så fick dom ju 4 fel, men i slutet av vattnet så har dom några slags små plattor som hovmärket hamnar på, om man nu skulle landa i vattnet och då "riva" hindret.
Och om ryttaren skulle gå och protesterade och säga att hästen inte trampat i vattnet, så tar dom fram plattan och visar att den visst gjort det. Plattan sparas alltså som bevis ifall ryttaren skulle komma och protestera.
 
Smart va?
 
OS i London 2012. Hästen hoppar ett galoppsprång för tidigt, in på vattenhindret.
Hoppas att ni uppskattar det här inlägget som jag arbetat på ett tag! Och med de sagt tänkte jag fråga: gillar ni sånt här typ av inlägg?
Kommentera gärna och ge mig lite feedback så att jag vet vad som uppskattas och vad som inte gör det.
 
 
/Linn

Kommentarer
Postat av: Cissi

Tycker inlägget var jättebra och bra beskrivet!

Svar: Åh, tackar! Du ska bara veta hur glad jag blir :D
Linn Andersson

2012-10-01 @ 20:31:12
URL: http://cissialskarpeter.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0